maandag 29 december 2014
Verplaatsing
http://mariellewordtdocent.blogspot.nl/
Ook hier kun je weer alles lezen over de voortgang van mijn studie en alles wat daar omheen gebeurt.
vrijdag 5 december 2014
Moeilijk
De directeur opent de dag met de mededeling dat de man van een van onze collega's is overleden na een zeer kort heftig ziektebed. Geheel onverwacht... Hoe mooi voelt het om met zijn allen even stilte te nemen voor onze collega, haar kinderen en familie. Op deze momenten zie en voel ik de meerwaarde van het geloof.
De leerlingen moeten ook op de hoogte gesteld worden en het eerste uur mag ik weer les geven aan een van mijn mavo klassen. We krijgen een tekst die we in de klas kunnen voorlezen. Ik pak het aan en ga vast naar de klas. In het voorbijgaan zie ik dat meneer E. moeite heeft dus ik bedenk dat ik dit wel kan. Zo goed ken ik deze collega nog niet dus op dat moment voelt het nog wel afstandelijk.
Maar dan sta je voor de klas... En begin je te lezen... en wordt je terug geslagen... Je herbeleeft je eigen verlies en ik schiet vol. Halverwege schiet ik vol en het kost me heel veel moeite om door te gaan. Maar ik ga door en ik pak het weer op, maar nu zit ik vol emotie... Je ziet dat de kinderen het niet begrijpen, gaat dit over een echt iemand?
Na het voorlezen, komt die vraag dan ook: Is dit echt? Ja dit is echt. Onwerkelijk mevrouw. We dachten eerst dat u een hele vreemde dagopening had uitgekozen...
Er is een leerling die aangeeft dat hij het moeilijk vond dat ik begon te huilen,want dan moet hij ook huilen. Ik benadruk dat dit juist een hele mooie eigenschap is omdat hij dan kan invoelen wat een ander voelt. Hij vind zelf van niet maar het is een eigenschap waarvan ik hoop dat hij dit nooit verliest...
En dan ga je verder met de les, dat is ook vreemd maar ja het leven gaat door. Ik ben alweer helemaal opgeslokt in de les als een van de leerlingen aangeeft dat ze zich niet kan concentreren. Omdat ik al wat leerlingen heb gehad met smoezen van ik kan het niet af hebben want.... reageer ik een beetje bot... DOM want deze leerling is afgelopen maand haar opa verloren... Ik mompel een excuus en weet me eigenlijk geen houding te geven. Ik geef aan dat als ze er echt moeite mee heeft dat ze naar de stilteruimte mag gaan. Maar ze lacht het weg...
Wat een moeilijke les...
Afsluiten stage met Weebly
De laatste les voor de beoordeling was er een waarin ik WEEBLY ingezet heb. Vooraf hebben leerlingen een document gekregen (die ook op magister staat) waarin staat wat we gaan doen, in de les heb ik er uitleg over gegeven. Maar de les begon met een filmpje over een soatest door Najib Ahmali.
Hij is erg grappig en omdat ik zelf ooit op een plek gewerkt heb waar we deze testen wekelijks deden kon ik nog een klein beetje extra informatie geven.
De bedoeling van de Weebly is dat ze een website maken over een door ons toegewezen SOA. Daarin moet staan wat de SOA is, Hoe je er aan komt, Hoe je er af komt, belangrijker hoe je het niet krijgt en waar je naar toe moet voor hulp. Een van de criteria is dat de leerlingen niet mogen knippen en plakken en dat ze bronnen moeten vermelden.
Het is leuk om te horen dat ook de stagebegeleider van mijn eigen school vond dat ik ontzettend gegroeid was, dat ik eigenlijk al op master niveau functioneer. Maar het mooiste compliment vind ik zelf: Je staat voor de klas te stralen, je kunt zien dat je er plezier in hebt! Mooier kan toch niet?
Dit hoofdstuk heb ik dus nu afgesloten en kan verder met het volgende. Natuurlijk doe ik daar ook op deze pagina verslag van!
vrijdag 7 november 2014
De T, P en P les
- Ik wil de angel halen uit het hele penis, borsten en vagina verhaal. D.w.z. dat leerlingen:
- Niet meer (dus minder) bij elk plaatje in het boek giechelen of de les verstoren.
- De juiste benaming gebruiken.
- Leren hoe normale mensen eruit zien in tegenstelling tot wat de media laat zien hoe we er uit zouden moeten zien.
- Beseffen dat ze normaal zijn, hoe ze er ook uit zien.
- Hoe ze er ook uit zien ze kunnen functioneren waarvoor ze bestemd zijn.
- Ik wil dat ik ervoor zorg dat men geen opmerkingen ten koste van anderen maakt.
- Ik wil een gesprek aangaan over dit onderwerp waarbij ik probeer iedereen een beurt te geven.
- Hoe wil ik dat doen?
- Ga ik in op vingers en opmerkingen?
- Ik wil beginnen met iemand met een vraag/opmerking en daarna andere leerlingen te vragen wat zij denken. Ik wijs daarbij iemand aan.
- Niet doorgaan in chaos en respectloosheid.
- Aangeven dat ik niet geïnteresseerd ben in hun mening. Dit kan veroordelend werken, en dat ligt gevoelig.
- Het is nogal een expliciete presentatie. Natuurlijk wil ik graag reacties ontlokken aan de leerlingen maar kan ik de veiligheid in klas bewaken?
- Hoe zullen leerlingen reageren? Ik kan me voorstellen dat niet iedereen zich op zijn gemak voelt in deze les.
Maar bij de "echte" borsten kwam er uit het lokaal een geluid van walging. Ik was daar eigenlijk best wel door overdonderd. Het liet me zien hoe vertekend het beeld is dat de leerlingen van tegenwoordig hebben van het (vrouwelijk) lichaam. Ook de vrijdag groep liet dit zien al was dat wel in iets mindere mate.
Wat me verder opviel is dat het zien van borsten sociaal geaccepteerd is. Men heeft hier duidelijk minder moeite mee dan met het zien van penis en vagina. Dat geld ook voor mijzelf, ik wilde sneler door de rest van de presentatie om maar niet te lang hierbij stil te hoeven staan bij al deze vleeswarren.
De jongens van de donderdag klas vonden de piemels niet leuk om te zien maar reageerden niet heel heftig, terwijl de jongens van de vrijdag er echt veel moeite mee hadden. Op mijn vraag waarom dat was kreeg ik de volgende reacties:
- Ja maar ik ben toch geen homo! (ik heb uitgelegd dat je van het zien van piemels geen homo wordt)
- Ik ga mijn penis niet aan anderen laten zien
- Dat is vies
- Dat is akward. Dit was wat ik graag wilde horen en begon door te vragen waarom. Ik wilde hiermee bereiken dat iedereen gewoon is en dat je niks hebt waar je je voor moet schamen. Ik hoop dat ik dat bereikt heb... Ik heb hiervoor feiten aangehaald over bijvoorbeeld de lengte in slappe vorm (variabel) en in stijve vorm (gemiddeld 13-14 cm). Dat een kleine heel veel kan groeien en zelfs groter kan zijn in erectie dan een grote.
Omdat ik bij de vrijdag groep het gevoel had dat ze er wel genoeg van hadden ben ik hier (als dat mogelijk is) nog sneller doorheen gegaan. En ben ik verder gegaan met een stukje geslachtskenmerken en pubertijd. Het filmpje werd erg goed ontvangen!
- Bij welke namen kwamen er ontzettend veel reacties --> Het hek was van de dam!
- De jongens blijven lachen.
- Er is geen respect
- Je moet iets sneller door de powerpoint. Gebruik iets minder plaatjes (het zijn allemaal oude mensen) Ja dat klopt, van jonge mensen kun/wil je niet vinden dat is kinderporno.
- Je gaat sneller door de piemels heen (piemesl is best een net woord dat mag best in de les)
- Zorg dat het eerst stil is voor je weer door gaat.
- Zorg dat er respect is in de klas
- NIET doorgaan in chaos en respectloosheid
- Geef aan dat je niet geïnteresseerd bent in hun waarde oordeel.
- Veroordeling ligt gevoelig
donderdag 6 november 2014
Onduidelijk
Van meneer E. kreeg ik dan ook de opmerking: Inhoudelijk weet je wel waar je het over hebt maar ik wil nu dat je dieper gaat kijken en ook didactische leerdoelen gaat stellen. En daar ging ik mee naar huis... En begreep er niks van. En dat levert stress op... Dus ik ben dinsdag maar even aan meneer E gaan vragen wat hij nou precies bedoelt. Blij dat ik dat gedaan heb want nu begrijp ik het een stuk beter!
In een notendop:
- Hoe ga je de stof overbrengen?
- Inhoudelijk kan je wel
- Welke werkvormen ga je gebruiken?
- Klassegesprek
- ....
- Werk aan je klassemanagement.
- Geef een didactisch doel aan tijdens je lessen
- Op donderdag een nieuw leerdoel
- Op vrijdag heb je een aangepast leerdoel
- Wat past bij de leerlingen?
- werken in groepjes?
- zelfstandig werken
- uitleg
- ...
- werkvormen uitproberen
- Werkt dit?
- Past het bij mij?
- Bijvoorbeeld bij practicum
- Hoe wil ik dat ze werken?
- Geeft ZS het resultaat dat ik wil?
- Terug vragen aan leerlingen
- Hoe ondervang je dat?
- Wil ik tijdens mijn uitleg wel dat leerlingen vragen stellen?
- vragen op een centraal moment
- leerlingen vragen op laten schrijven en na de uitleg laten stellen
- Voorbeeld van een lesdoel
- Ik wil weten wat iedereen tijdens de les doet/ wat speelt er in de klas?
- hier kan ik al dan niet op reageren
Ik ben er gelijk mee aan de slag gegaan voor de volgende les: Tieten, piemel en poezenles!
zaterdag 25 oktober 2014
Opgroeien
In de vakantie heb ik een film van mijn les bewerkt en het commentaar van mevrouw V heb ik geprobeerd mee te nemen. Een van de dingen die ik mij afvraag is of het vingers opsteken en kinderen vragen wel zin? Haar tip hiervoor was om de lln een vraag op te laten schrijven en er eerst over na te denken en dan pas naar antwoorden te vragen.
Tijdens de les gebruik ik een powerpoint om mijn verhaal met plaatjes en informatie te onderbouwen.
Het laten opschrijven van vragen kost veel tijd en ik heb nog niet het gevoel dat dit het gewenste effect geeft. De powerpoint zorgt ervoor dat ik erg vast blijf zitten in mijn verhaal en dat ik er dus niet even uit kan springen als een leerling iets zegt wat iets later in mijn verhaal pas komt. Dat is jammer want dat zijn juist de dingen waar ik op in zou moeten springen...
En elke keer vergeet ik weer dat leerlingen van deze leeftijd nog moeten lachen om Piemels... Dus toen dit plaatje kwam was de onrust in de klas groot want de baby heeft in verhouding een grotere piemel dan de volwassene...
- Doel van het opschrijven? tja wat ik al eerder aangaf: ook voor mijzelf voelde het niet als iets natuurlijks. Het doel erachter is om alle lln te bereiken, dat ze allemaal even nadenken over de vraag en iedereen ook de tijd krijgt om een antwoord te formuleren. Ik heb geen idee of ik dit doel bereikt heb.
- Je laat je regelmatig verleiden tot privé discussies in kleinere groepjes vooraan. Hierdoor wordt de rest druk en hoort niks! Op het moment dat ik dat doe heb ik het niet door maar achteraf gezien klopt dat en weet ik dat dit ook een van de dingen is waar ik makkelijk toe te verleiden ben. Dit is voor mij het stukje onrust in de klas die ik in eerdere stage's en werkervaring heb genoemd. Ik wil een manier vinden waarop ik deze privé discussies kan omzetten in een klassikale discussie.
- Er worden door de leerlingen meerdere keren mooie antwoorden gegeven, inkoppertjes, die je vervolgens negeert en doorgaat met je verhaal. Het is zonde want dit zijn de momenten waar de lln iets van kunnen leren. Omdat ik zo vast wil houden aan mijn verhaal (Powerpoint) heb ik dus heel erg de neiging om opmerkingen te negeren die niet op dat moment in mijn verhaal of slides passen... Ook doe ik dit wel met opmerkingen waarvan ik niet weet wat ik daar mee moet, of waar ik zelf niet genoeg van weet. Ik denk dat dit vooral mijn onzekerheid is. Het grappige is dat in mijn voorgaande ervaringen juist heel erg naar voren kwam dat ik wat minder met de lln in discussie moest gaan en wat sneller door de stof. Dat heb ik dus geprobeerd in mijn vorige ervaringen maar blijkbaar nog niet op de juiste momenten of manier.
- Ik heb gewerkt aan competentie 4 door duidelijkheid te geven via mijn Powerpoint waarin ik neerzet wat we gaan doen, waar de lesstof over gaat en waar er aan gewerkt wordt tijdens het ZS/ZF.
Project de gezonde snack Do 9 aflsuiting
Nog voor het lesuur begint komt er een groepje bij me dat ze niet helemaal hadden begrepen dat ze ook daadwerkelijk een snack mee naar school moesten nemen. Wat nu? In overleg met meneer E hebben we besloten dat deze groep bij de andere M2 klas hun snack mogen presenteren.
Omdat de tijd kort is en er veel groepjes zijn geef ik aan dat het tussen de presentaties door rustig moet zijn en dat de leerlingen het respect voor elkaar op moeten brengen om naar elke presentatie met evenveel belangstelling te luisteren als ze zouden willen dat er naar hun eigen presentatie wordt geluisterd.
We gaan direct van start en hoewel het af en toe best rumoerig tussendoor is worden wij (de jury) verrast met echt gezonde snacks die lekker smaken en die leuk gepresenteerd worden. De meeste lln uit deze klas hebben echt gekeken naar de gezonde ingrediënten en de calorieën. Ze waren ook erg enthousiast over hun eindresultaat. Helaas was er dan dat ene groepje dat op zich een snack hadden die EN lekker smaakte EN hartstikke gezond was maar door het slechte samenwerken zichzelf helemaal naar beneden haalde. Daar hebben we natuurlijk onze tips over gegeven: Kraak nooit je eigen werk af, zelfs als je het zelf helemaal niet lekker vind en kraak ook nooit je teamgenoten af. Daar moet je het toch mee doen!
Helaas liepen we toch een klein stukje uit doordat het tussendoor toch nog wat te rumoerig was en hebben we een klein stukje van de pauze afgesnoept. Het winnende groepje ging met een kleine prijs (beker en kookboekje) naar huis.
Op vrijdag heeft ook de andere M2 klas zijn presentaties gedaan, de instructie voor deze groep heb ik niet zelf gedaan. En dan is het grappig om te zien dat er toch heel duidelijk verschillen waren tussen de twee klassen. Deze klas heeft vooral heel erg op de smaak gelet en wat minder op de calorieën (terwijl dat een belangrijk onderdeel was van de opdracht) ook hadden deze lln geen presentatie op poster, powerpoint of film. Omdat niemand dat had hebben ze wel allemaal dezelfde beoordeling kunnen krijgen.
Het groepje dat er voor ons echt uitsprong was een groep die een supergezonde popeye smoothy gemaakt had. Een recept met kwark, spinazie, koriander en mango.
Aan welke competenties heb ik gewerkt?
C3: Leerdoelen en lesinhoud vertaalt in zinvolle en gevarieerde leeractiviteiten.
Project de gezonde snack.. Do 3 oktober
Allereerst kwamen we er achter dat nog niet iedereen het project ingezien had (via magister) legio excuses maar niet echt geldige redenen. Mevrouw magister werkt niet op onze apple... Ik snapte niet waar het stond, huh was dat huiswerk dan? Meneer E was er flink klaar mee en gaf een uitbrander. Om het nog lastiger te maken hadden meneer E en ik de dag ervoor de opdracht er af gehaald en opnieuw erop gezet waardoor de leerlingen die het al wel gezien hadden eerder die week wegvielen van het schema. Dus een echt eerlijk en duidelijk beeld was het niet.
Na deze start heb ik nogmaals proberen uit te leggen wat de bedoeling was en de groepjes doorgegeven. Ook dit was weer een reden tot onrust want: Ik kan niet met die leerlingen samenwerken, Ze zijn niet serieus bezig, Ze wonen niet bij ons in de buurt, etc... Dus conclusie: het nadeel als je als docent groepjes maakt krijg je altijd commentaar dat het niet goed is. Natuurlijk had ik ze zelf kunnen laten kiezen maar of dat een garantie is of ze het goed afronden is dan nog steeds de vraag. Toch denk ik dat het belangrijk is om af en toe samen te kunnen werken met mensen die je niet zelf uitkiest. Je leert omgaan met mensen die je wat minder liggen, maar het maken van een onverwachte koppel kan ook leiden tot verrassende resultaten.
Hierna konden we (eindelijk) beginnen met de les. Ze moesten in groepjes gaan zitten en overleggen en zoeken naar recepten. Hierbij hadden ze laptops nodig en dan blijft het toch jammer dat een groot deel van de laptops het niet doen. Als leerlingen meer ICT onderwijs moeten krijgen (in verband met de 21st century skills) is het wel fijn als de tools werken.
Al met al was het hierdoor een rommelige les die jammer genoeg niet duidelijk genoeg was.
Wat ging minder?
- De les verliep rommelig eerst doordat het huiswerk niet gedaan was, daarna door het toewijzen van de groepjes en doordat de laptops niet goed genoeg werkte.
- Aan het begin van de les had ik duidelijker aan moeten geven dat de leerlingen aan het eind van de les een recept moesten hebben. Hoe en waar ze het moeten inleveren.
Aan welke competenties heb ik gewerkt?
Ik vind dit een hele moeilijke: ik heb absoluut aan competenties gewerkt maar het is me niet duidelijk welke maar vooral welke gelukt zijn....
C1: Gevoel hebben voor de groepscultuur: Ik heb dit wel geprobeerd door de lln zelf tweetallen te maken maar heb het vervolgens teniet gedaan door er viertallen te maken die uiteindelijk volgens zichzelf niet bij elkaar pasten. De viertallen heb ik gekozen op basis van jongen/meisje en waarvan ik dacht dat ze wel met elkaar konden werken.
C2: Leerlingen op een respectvolle manier met elkaar om laten gaan. Op het moment dat de lln merkten dat er aan de viertallen niet meer te overleggen viel gingen de meesten ook lekker aan de slag zover de ICT het toeliet. Er was echter 1 groep die NIET samen aan het werk wilde en ook echt hun best er niet voor deden. Het ging zover dat ze op een gegeven moment er ruzie over kregen en we in moesten grijpen. Uiteindelijk hebben we de groep met de neuzen dezelfde kant op gekregen en hebben ze een leuk eindresultaat ingeleverd. Het duurde alleen erg lang voor ze zover waren.
donderdag 9 oktober 2014
Weekjournaals
De competenties voor een startbekwaam docent. Ik zal proberen aan het eind van een bericht op te schrijven waar ik aan gewerkt heb en verwijzen naar de pagina's.
Misschien is het ook handig om op te sommen wat goed ging en wat beter kon.
Observaties van andere docenten of de klas geef ik niet in dit blog weer. Wel kan ik korte conclusies hier opnemen in het weekjournaal.
zaterdag 4 oktober 2014
Zs Zelfstandig Stil
Hoe zag de structuur van mijn lesplan eruit.
Begin les: Vragen stellen over de theorie van het huiswerk
Centrale deel:
- Theorie. Stukje uitleg over bouwstoffen en vegetariërs.
- ZS (Zelfstandig Stil) en ZF (zelfstandig Fluisteren) werken aan opdrachten. Ik schrijf hierbij op het bord wat ik van ze verwacht: Lezen blz 17 Maken t/m opdracht 17 ZS tot 10.30 uur ZF tot 10.40
Ik moest een paar keer aandacht vragen (fluiten, harder roepen) en begon mijn uitleg over ZS en ZF. Ik heb op het bord geschreven wat ik van ze verwachtte en ze gingen (na de vraag: mogen we muziek luisteren) gelijk aan de slag. Eigenlijk was ik heel verbaasd hoe makkelijk ze aan de slag gingen.
In die tijd heb ik even een plattegrond gemaakt en ben ik gaan rondlopen, huiswerk gecontroleerd en waar nodig uitleg gegeven. 10 minuten voor het einde van de les heb ik uitles gegeven over het project de gezonde snack. De leerlingen zijn in tweetallen gaan zitten die ik later verdeeld heb in viertallen.
Dit kostte meer tijd dan ik had gedacht en ik ben de leerlingen vergeten een compliment te geven over hoe ze werkten. Dat vind ik erg jammer van mijn kant.
Aan het einde van de dag heb ik nog even met meneer E gesproken, toen ik hem opzocht was hij met mevrouw W aan het praten die met deze klas zo moeite heeft. Hij had haar verteld over mijn ZF en ZS verhaal en daar had ze wel oren naar (ik voel me zeer gevleid). Dus volgende week dinsdag ga ik haar observeren in de les met deze klas en haar feedback geven wat anders kan.
Aan welke competenties heb ik gewerkt?
- Ik heb aan competentie 1 gewerkt door de ZS en ZF regels te maken en me aan de gemaakte afspraken te houden
- Ik heb aan competentie 2 gewerkt doordat de leerling via deze manier van werken zich op hun gemak voelden. Er was rust in de klas, en de leerlingen konden actief aan het werk. Wat ik hier gemist heb was dat ik de klas een compliment had kunnen geven over de manier waarop ze hadden gewerkt en dat ben ik compleet vergeten.
- Ik heb aan competentie 3 gewerkt door een goed lesplan op te stellen en me daar aan te houden. En ik heb de leerlingen begeleidt en ondersteund in het zelfstandig werken.
- Ik heb aan competentie 4 gewerkt door de leerlingen een duidelijke structuur te bieden met de werkvorm ZS en ZF
- Ik heb en ga werken aan competentie 5 door mijn collega te observeren in haar les en haar uitleg te geven over de werkvorm ZS en ZF
dinsdag 30 september 2014
Zetmeel en Glucose aantonen (M2)
Wat heb ik gedaan?
Begonnen met vragen stellen (dat ging redelijk). Er was nog iemand aan het eten en ik vroeg hem om het weg te doen, dat wilde hij niet waarop ik zie dat hij het weg moest gooien. Als reactie daarop loopt de leerling naar de prullebak en stopt het geheel in zijn mond... Tja wat moet je daar nu mee dacht ik vervolgens. Dus ik gaf hem maar de beurt.
De klas is rommellig, druk en ik heb niet het gevoel dat ik iedereen bereik. Een van de punten die ik wilde verbeteren was mijn houding, dus niet met de handen in de zakken staan. Omdat ik daar op probeerde te letten leidde dat me wat af.
Er zijn een aantal leerlingen die goed mee proberen te doen maar nog steeds doet niet iedereen goed mee.
Hierna laat ik de leerlingen voor zichzelf de proef doorlezen. De meeste leerlingen horen het niet, letten niet op of doen niet wat ik gevraagd heb. Ik moet herhaaldelijk zeggen welk boek en welke pagina. Ik laat uiteindelijke het practicum maar beginnen, hoewel een heel aantal het dan nog niet gelezen heeft.
Hoe kan ik dit nou beter controleren?
- Ik zou het na 5 minuten kunnen navragen wat ze moeten doen.
- Op het bord schrijven wat ze moeten doen en waar ze het kunnen vinden
- Vooraf als huiswerk opgeven.
- Tip van meneer E.: Gezamelijk de proef doorlezen
- Kan ik dit ondervangen door een eigen kopie te maken? Is dat handig als ze hun werkboek mogen gebruiken?
- Volgende keer voor het practicum begint aangeven wat ik van ze verwacht
- Buisjes laten staan
- Doorgaan met practicum
- Aan het einde van het practicum alles op de juiste plek en netjes opruimen (hier spreekt ook mijn Toa/labpet)
- Benodigdheden die iedereen nodig heeft (hier brood, melk etc) op de kar laten staan
- Werk netjes! (er was nu kruisbesmetting)
- Op het bord aangeven wat ze moeten doen als ze klaar zijn met het practicum
- Uitleg aan leerlingen tijdens het practicum
- Leerling zelf laten uitvogelen wat het antwoord is op hun vraag. Niet zelf het antwoord aan ze geven.
- Alles in het rood!
- Leer de namen kennen!!!!!
- Je gaat positief door op verstoringen. Je probeert wel de aandacht te krijgen maar lukt dat ook?
- In plaats van zelf het practicum door te lezen kun je het samen lezen
- Zijn ze stil tijdens het lezen?
zondag 28 september 2014
Practicum huisjesslak
Deze zelfde les mocht ik het 7e uur nog een keer geven aan een andere klas en dat ging voor mijn gevoel prima op het feit na dat ik voor de uitleg (weer) te veel tijd nam. Hierdoor waren deze leerlingen ook nog niet klaar aan het einde van de les, maar omdat het hun laatste uur was hebben meneer E en ik ze nog iets langer door laten gaan.
In beide lessen was er wel een voorval, de eerste in het eerste lesuur mijn eigen voorval: Ik had bij een leerling de opmerking, heeft jou slak een berg op zijn rug? Op het moment dat ik het zei wist ik dat ik dat eigenlijk niet had moeten zeggen, ik verontschuldigde me meteen bij de leerling en gelukkig kon hij er om lachen.
In het 7e uur was het een voorval van meneer E. Er was een leerling die steeds opnieuw begon en dus aan het eind van de les nog steeds geen tekening van de slak had. Meneer E maakte daar een opmerking over waar de klas op reageerde. Vervolgens liep de leerling weg, nadat meneer E de klas tot rust had geroepen ging hij achter de leerling aan.
Hoe kan het dat de twee opmerkingen zo ontzettend verschillend ontvangen werden?
- Mijn opmerking werd niet door de klas gehoord en ging dus tussen mij en de leerling. De opmerking van meneer E werd door de hele klas gehoord en werd dus een ding tussen de docent, leerling EN de klas.
- De leerling die wegliep was erg onzeker over het feit of zijn tekening wel goed genoeg was, deze opmerking en de opmerkingen van de klas waren voor hem gewoon te veel.
maandag 15 september 2014
Mijn eerste les!
Ik had netjes een lesplan gemaakt, een dagopening gekozen (1e uur) en hoe toevallig dat het over het onderwerp gaat waar ik mijn les over moet geven! Lesplan doorgestuurd aan meneer E. (tenminste dat dacht ik) dus ik was er klaar voor.
Het hoofdstuk gaat over Eten en mijn dagopening ging over Slowfood. Dit stukje gaat erover dat we tegenwoordig eten kunnen eten dat buiten het seizoen groeit en welke gevolgen dit kan hebben. Mooie opening zou ik zo zeggen. De leerlingen luisterden zonder commentaar en in volle rust (ik verbaasd) ik kan zo dus ook openen en letten op mijn stemgebruik. Ik blijf rustig en het gaat lekker. Als ik vervolgens vragen aan de leerlingen ga stellen krijg ik weinig respons en ben ik eigenlijk wel van mijn stuk gebracht. Ik brei er een eind aan en ga maar verder met mijn les(plan).
Ik laat de leerlingen een stuk lezen, en dan is het handig als je een plattegrond hebt die klopt!, en vraag ze wat over dit stukje. Tijdens het lezen is het wat rumoerig en onrustig en tijdens het beantwoorden van vragen neemt het geluid toe. Ik voel me onzeker en krijg de klas niet onder controle (hoe heb ik dat in Almere in hemelsnaam gedaan?!?). Ik besluit maar weer door te gaan met mijn les(plan) en draai de les af en blijf tegen dat gevoel aan lopen. Ik wil mijn stem niet verheffen en doe dat dus ook niet maar krijg ook niet de leerlingen weer terug in het gareel. Ik ben blij als het lesuur teneinde is... Ik was vooraf erg zenuwachtig en onzeker en dat bleek ook wel uit mijn les.
Het commentaar van meneer E.
Goede dagopening, leuke aansluiting op het thema. Je praat lekker rustig.
Je probeert een gesprek te starten door "hersenen eten" maar de helft van de klas hoort je niet. Hoe pak je dit weer op? Je besluit weer te gaan lezen (voorbeeld weg)
Probeer je voorbeelden de klas door te sturen! Wie heeft er wel eens insecten gegeten? -->S heeft slakken gegeten (een slak is geen insect maar een buikpotige) hier had je op in kunnen springen!
Voedingsvezels: Waar zit het in? Je komt er niet bovenuit... het is niet heel lawaaierig maar je bent afwachtend en blijft zacht praten, Fluit, schreeuw oid maar doe iets om de aandacht te krijgen. Ik weet dat je dat kan!
Leerlingen aan het werk gezet, je loopt rond. Wat valt je op? Als de leerlingen klaar zijn ga je verder met de stof. Weer wacht je af (handen blijven in je zakken!!!)
Het gaat niet centraal, lastig SSSSSTTT Gesprek veranderd in huiswerk.
___________________________________________________________________________
Pffff wel moeilijk om te horen, maar ook blij ermee. achteraf besef ik namelijk dat ik dingen afkapte omdat in vorige stage's en werkervaringen mij werd verteld dat ik niet te veel in discussie met de leerlingen moest gaan. Meneer E. overtuigt me dat ik mits het het juiste onderwerp is ik dit juist WEL moet doen.
In mijn voornemen om rustig te blijven praten ga ik een beetje aan mijn doel voorbij. Ik blijf TE rustig waardoor de leerlingen mijn les gewoon niet meer volgen. Het is niet super onrustig maar ik heb ook niet alle leerlingen bij mijn les.
Zoals meneer E. me vertelde: In potentie een zeer goede les en docent nu alleen de uitvoering nog! (oh en een lesplan meesturen in mijn email)
Maar ik kan het dindag nogmaals uitproberen (en ik ben nu al zenuwachtig........)
Een dagje hooien voor natuurmonumenten.
In het kader van maatschappelijke stage gaan alle 2e klassen van mijn school een dagje hooien in de wieden. Hier wordt nog met de hand gehooid om het trilveen in stand te houden voor de soortendiversiteit. (Daarbij een tractor op trilveen gaat hem niet worden)
![]() |
Schematische weergave trilveen |
Afgelopen donderdag was het zover, we gingen met M2 naar de wieden. In de ochtend mocht de ene klas in de middag de andere. Ik kwam als eerste aan (door mijn twijfel fiets ik er rechtstreeks heen of ga ik eerst langs school, nee ik ga toch rechtstreeks) en werd gelukkig al opgewacht door de boswachter, vrijwilligers en de pers (ja heus!). Na ruim 20 minuten kwamen ook de eerste leerlingen aan en al snel volgde Meneer E. met de rest van de klas. De boswachter opende met een leuke powerpoint met prachtige foto's van allerlei dieren. En de meeste leerlingen wisten er nog een aardig aantal te noemen!
Na de presentatie en instructie gingen we met een schuit naar het trilveen om daar eindelijk te gaan hooien. De motivatie van de leerlingen is (vind ik) ver te zoeken en dat blijkt ook wel uit de klaagzang, dit is zwaar, ik ben moe, hoe lang duurt dit nog en waarom moeten wij dit doen? Gelukkig zijn er ook genoeg leerlingen die wel leuk meedoen en die krijgen dan ook aardig wat werk gedaan. 2 groepen vallen mij op, 1 met 2 doublanten die de rest van het groepje meenemen en niks uitvoeren behalve gaten in het trilveen stampen en sigaretten roken en een ander met een stel meiden die vinden dat ze al heel hard gewerkt hebben. Zoals meneer E. zegt: we gaan niet trekken aan een dood paard en richten onze energie en aandacht op leerlingen die wel willen werken. De twee andere groepen gaan in een grote bult hooi zitten en vermaken zich daar.
Na een korte koffiepauze wordt er aan de leerlingen uitgelegd dat als ze niet goed meedoen ze vanmiddag nog een stuk mogen hooien. Hierna is de motivatie ook bij de leerlingen die moe waren weer terug gekomen en hebben ze nog aardig wat werk verzet.
Als afsluiter maken we een korte excursie naar de aalscholverkolonie.
Aalscholver kolonie de wieden. Alle witte vlekken op de foto zijn dode bomen |
dinsdag 9 september 2014
Weekjournaals
Dinsdag 2 september (M2) met P meegekeken naar de film over de weerribben (die overigens al 14 jaar oud is en niet up to date). De leerlingen moeten de organismen die voorbijkomen in de film met naam en plaatje in het verslag inleveren. Wat in de les niet afkomt wordt netjes op de ELO gezet.
VH1: Maandag is er een taaldag geweest voor de docenten, een van de dingen die naar voren kwam was dat de leerlingen samen hardop moeten lezen, dat beklijft beter. P geeft aan de leerling met dyslexie de keus of hij/zij wil voorlezen en dat hij dan gelijk maar als eerste gaat. Tijdens de uitleg geeft P expliciet uitleg aan de diagram in het boek, zijn ervaring is dat leerlingen dit als erg lastig ervaren. Een van de leerlingen (L) let niet op en bij navraag blijkt dit ook, de docent laat hem staan tot hij weer een vraag stelt en bij juist antwoord mag L weer gaan zitten.
Donderdag 4 september 2e & 3e uur M4. Bij binnenkomst heeft J alles op het bord staan: wat was het huiswerk, wat doen we in de les.
Neemt leerlingen bij de hand door de examenbundel. Ze geeft hierbij tips waar ze op moeten letten tijdens het maken van vragen.
Tip1: Lees eerst de vraag daarna de tekst. Weet waar de vraag over gaat zodat je gericht in de tekst kan zoeken.
Tip 2: Ontleed de vraag. WAT wordt er nou echt gevraagd
Tip 3: Formuleer je antwoord op de juiste manier. B.v. Ze eten liever... dan... (ipv ze eten...)
Tip 4: Hou je aan de tekst. Stop zelf geen informatie in de vraag.
Tip 5: Laat je niet afleiden door lange teksten (tip1)
Tip 6: Geef een zo exact mogelijk antwoord/maak je antwoord sterker (tip 3). b.v. P wordt meer / P wordt meer en Q wordt minder. De tweede optie is duidelijker en preciezer.
J zorgt ervoor dat leerlingen ook bij twijfel hun antwoord geven door door te vragen. Hierna volgt een uitleg over de excursie. Als laatste van dit blokuur kunnen de leerlingen aan de slag met H7, een herhaling van klas 1,2 en 3.
Tijdens het blokuur valt het me op dat J, iets hoger zit in haar stemgebruik als het wat rumoerig is, zodra het rustiger is neemt het volume wel weer af. Zou dit komen doordat ze vrouw is?
5e uur (M2) Een rommelig begin van de les, kost 10 minuten van de les.
Al met al zijn de leerlingen pas na 20 minuten aan het werk.
Tip uit deze les:
Geef laptops op nummer (lijst leerlingen nr 1 krijgt laptop 1 etc)
7e uur (V1)
De klas is vlot aan het werk, P legt uit hoe excel werkt
Vrijdag 5 sept 1e uur (M2)
P komt er achter dat hij zijn les is vergeten voor te bereiden, hij improviseert. Geeft naar de leerlingen eerlijk toe dat hij het vergeten is.
Ik doe de dag opening (mijn eerste keer) over de Taj Mahal
Paul legt uit dat leerlingen verbanden moeten leren leggen (he meneer die coniferen lijken op een bockworst) bijvoorbeeld wat heeft een plant te maken met een bockworst. Hieruit volgt dat we de earthsong gaan kijken van Michael Jackson waarvoor we een stukje informatie op internet zoeken (Hier zou een stukje minor toegepast kunnen worden).
In mijn weekjournaal (want daar ging het tenslotte om) komen 2 ervaringen naar voren, een reflectie daarop, waar ik aan gewerkt heb die week en een planning:
- Maak een studiewijzer voor M2
- Lesvoorbereiding M2 vrijdag 1e uur
- Excursie M2, Observatie opdracht + vragen nieuw filmmateriaal
- Bedenk een les (of 2) rondom een gezonde snack
vrijdag 22 augustus 2014
Van vive la France terug naar Nederland
En dan bevind je je weer thuis, vakantie omgevolgen en nog niet het idee dat je een stap verder bent... Nou ja niet helemaal maar wel te weinig gedaan aan schoolwerk. Doe daar 2 vakantiekinderen bij en POEF! Dat was de vakantie.
Gelukkig kan ik mijn schoolwerk weer redelijk oppakken en vordert mijn AFM3 portfolio langzaam maar gestaag. Maar het mooiste is toch wel dat ik dit jaar weer voor de klas sta! Ik ben heel blij dat ik mijn stage op mijn huidige school mag doen en dat ik onder begeleiding van meneer P. sta.
Op mijn eerste werkdag was er niet zo heel veel voor mij als TOA te doen en heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een uurtje bij meneer H. aangeschoven en vervolgens bij meneer P in zijn mentorklas M2. Daar kan ik al een aantal dingen van opsteken!
Als eerste viel het me enorm op dat beide docenten hun stem anders gebruiken dan ik. Zou dat komen omdat het mannen zijn, dat ze groter zijn of door jaren ervaring? In elk geval gebruiken ze hun stem rustig en zacht. Ik merk dat als het rumoer toeneemt ik de neiging krijg om zelf ook harder te gaan praten. Dat is dus een mooi iets om aan te werken.
Ik geloof wel dat ik wat minder tolerant ben (wil zijn?) dan meneer P. Misschien stoor ik me sneller aan afwijkend gedrag en wil ik het sneller duidelijk maken dat ik dat niet wil. Dat heeft als nadeel dat je aandacht besteed aan negatief gedrag waardoor je het negatieve gedrag eigenlijk beloont. Aan de andere kant als het te veel stoort is het ook vervelend voor de rest van de klas.
Deze M2 klas wordt de klas die ik in zijn geheel ga hebben op dinsdag en donderdag mag ik met ze meelopen. En er zijn nu al een paar lln die me opvallen:
J, een jongen die alle prikkels in de omgeving oppikt en er op reageert. Geef hem een vinger of een half woord en hij heeft je hele hand, arm, romp en hoofd. In elk geval iemand om rekening mee te houden en niet te veel negatieve aandacht aan besteden.
B, zo op het eerste oog komt hijover als meeloper, maar wel een met zeer gevatte en sterke opmerkingen. Verder lijkt het me een aardige, prima jongen.
Zo zijn er een aantal zitteblijvers in deze klas die nu al de indruk geven: been there, done that. Maar je blijft niet voor niks zitten dus die zullen er zelf hard aan moeten werken.
Vandaag heb ik als TOA meegekeken met de andere M2 klas, ook van meneer P, die een practicum hadden. G kwam gelijk naar mij toe met een prachtige tekening op zijn arm, had hij zelf gemaakt! Zeer mooi gemaakt echt een kunstwerkje. Kijk en dit zijn de dingen waar ik het voor doe, waardoor ik het gevoel heb: het onderwijs past bij mij. Leerlingen die zelf op je af komen met kijk mevrouw!
Deze klas deed vandaag goed mee en ik heb over deze klas dan ook geen opmerkingen
zondag 10 augustus 2014
Reflecter a France
En dan bevind je je ineens in Frankrijk! Zit je met een rosé en une baguette voor de tent terug te kijken op het afgelopen half jaar. Hoewel ik minder gedaan heb dan ik vooraf had gepland (ik zou aan het begin van de vakantie nog een aantal vakken afronden maar met het mooie weer en 4 kinderen kwam het er niet van...) ben ik toch wel tevreden over het eind resultaat. Ik heb mijn minor goed afgerond en nog een paar losse vakken afgerond.
Na deze vakantie gaat het gewone leven verder en moet ik weer aan het werk en krijgen we onze wit Russische logees voor twee weken over. Maar ik vertrouw erop dat alles goed gaat lopen met als kers op de taart: stage lopen bij mijn eigen school.
In elk geval wordt het weer een mooi maar zwaar schooljaar!
maandag 2 juni 2014
Eindconclusie Reflectiedossier
Na reflecteren ga je Evalueren = Wat kan ik de volgende keer anders doen?
Wat heb ik geleerd in deze Minor?
De minor was anders dan ik had verwacht, maar dan moet ik wel zeggen ik had niet zoveel verwacht... Ik denk dat ik meer had verwacht hoe je apps zou kunnen maken of zoiets. Maar ik denk dat wat ik geleerd heb in deze Minor veel nuttiger was!
Ik heb geleerd:
- Het TPCK model. Dit lijkt me een zeer handige tool voor het maken van mijn lesplannen waarbij ik ICT wil gebruiken.
- Het werken in een DOT. Ik had wel ervaring in het samenwerken voor mijn opleiding maar niet op de manier waarop het in deze Minor ging.
- Ten eerste waren het meer mensen met wie ik een aantal opdrachten moest afronden en dat ging voor mijn gevoel heel gestroomlijnd. Alles ging in goed overleg met elkaar en we hadden strakke afspraken en een gezamenlijke visie.
- Ten tweede de tijd, we hebben een half jaar intensief op afstand samengewerkt. En waar de afstand een obstakel leek in het begin hebben wij het er mijns inziens goed vanaf gebracht. We hebben geen behoefte gehad om het anders in te richten dan we nu gedaan hebben.
- En als laatste hadden we een heel duidelijke taakverdeling gemaakt waar we op elkaars sterkten vertrouwden. Als je als studiegenoten dezelfde opleiding volgt houd je je volgens mij veel makkelijker bezig met wat de ander aan het doen is. Je bent immers allemaal expert op dat gebied. Omdat wij 3 verschillende studierichtingen hadden was dat veel minder. Dat was prettig om 2 redenen: Je kunt veel meer je ei kwijt in je eigen deelproduct en ik heb veel geleerd buiten mijn eigen vakgebied.
- Maar ook het gebruik van diverse ICT tools. Weebly is daarvan wel een van mijn favorieten! Ik heb nu beter door hoe ik didactisch verantwoord deze tools in mijn onderwijs kan gebruiken. Daar ga ik volgend jaar in mijn stage zeker gebruik van maken.
- In mijn reflectiedossier en feedback reflectiedossier Heb ik al laten weten dat ik mijn reflecties dieper vind gaan, het lijkt erop dat ik steeds iets beter ga begrijpen wat ik moet doen bij het reflecteren. Blogger helpt me hierbij om mijn voortgang bij te houden en hopelijk ook om de POP op tijd te schrijven. In elk geval weet ik beter wat er gespeeld heeft.
Ik kijk terug op een leuke en leerzame Minor. Ik zou zo op dit moment niets anders doen als het zou moeten. Maar ik ga deze kennis zeker gebruiken!
woensdag 28 mei 2014
Reflectie tot 25 mei
Feedback Reflectiedossier
Onder Reflectiedossier zou hij graag zien dat ik met bullets een soort van inhoudsopgave maak, zo kan de lezer de informatie vinden en informatie op verschillende plekken in het blog aan elkaar linken.
Mijn persoon komt goed naar voren, ik maak het persoonlijk en ik geef aan aan voor welke situatie ik reflecteer en waarop ik reflecteer.
Aandachtspunten:
1.
- Waarom wil ik hier verbetering zien?
- waarom is dat van belang voor mij als docent?
- Probeer goed te verklaren voor de lezer
- Welke acties onderneem ik of zit ik aan te denken...?
Gebruik onderbouwing, bijvoorbeeld reflectiemethodieken waarmee je laat zien op welke wijze jij te werk gaat (staat in dit blog bericht: Reflectie)
3.
Maak de reflectie rond, er zit een duidelijk begin aan met het voorstellen van jezelf en een introductie op het "reflectiedossier". Zorg ook voor een helder einde, een concluderende samenvatting. Dit punt wilde ik in een nieuw bericht behandelen)
Ik ga hieronder de punten proberen te beantwoorden
1.
Waarom is dit van belang voor mij als docent? Heel eerlijk: Voor MIJ als docent zie ik de meerwaarde van reflecteren zoals we dat geacht worden in deze studie NIET in. Zoals de heer T. Luken zegt in de zin en onzin van reflectie (Luken, T. (2011). Zin en onzin van reflectie. Supervisie en coaching, 28(4), 153-166.) Uit onderzoek blijkt dat lerenden over het algemeen een hekel hebben aan reflectie (Meijers, F. (2008). Loopbaansturing: een complex leerproces.Loopbaanontwikkeling tussen oud en nieuw leren, 9-29.). Studenten moeten te pas en te onpas reflectieverslagen maken, waardoor het reflecteren ze al snel de neus uit komt en verwordt tot een routineuse verplichting die tot weinig leerresultaat leidt (Kinkhorst, G. (2002). Routineus reflecteren leidt tot weinig leerresultaat. hbo-Journaal, 24, 36-37.). Reflectie levert studenten geen resultaten op die voor hen interessant zijn. ze ervaren het als opschrijven wat je eigenlijk al weet (Kinkhorst, G. F. (2010). Didactische ontwerp-regels voor reflectie-onderwijs.OnderwijsInnovatie, maart, 2010, 17-25.) Zo voelt het voor mij ook echt. Natuurlijk snap ik ook wel dat je met reflecteren jezelf kunt verbeteren en beter leert kijken naar wat er nog veranderd moet worden. Maar dan praat ik zoals dat van me verwacht wordt. Mijn persoonlijke mening over reflecteren is: Het maakt mij niet een betere docent dan ik al ben.
Een korte conclusie: het is voor mij van belang als docent dat ik goed reflecteer omdat ik anders mijn studie niet kan afronden omdat het een verplicht onderdeel is van de studie. Persoonlijk heeft het reflecteren op deze manier niet echt een toegevoegde waarde. Ondanks dat het als een hele grote verplichting voor mij voelt kan ik wel zeggen dat ik vind dat mijn reflecties dieper gaan. Vind ik het tijdsverspilling? Absoluut!
1.
Welke acties ga ik ondernemen of zit ik aan te denken. De acties die ik ga ondernemen voor dit punt is dat ik ga proberen deze blog bij te blijven houden en dat ik hierdoor gestimuleerd wordt om sneller mijn POP te schrijven.
zaterdag 17 mei 2014
Reflectiedossier
Dus ik schrijf met regelmaat mijn reflecties (voor de minor bijna wekelijks) en wat niet binnen de minor valt doe ik dus grotendeels hier. En dat bevalt me wel prima want zo heb ik iets om op terug te kijken als ik mijn POP in moet leveren. Sterker nog: volgende week ga ik een week op excursie en ook daar moet een reflectie van komen en waar kan dat nou beter dan hier? Nu proberen om elke dag trouw te schrijven! hahahaha Maar ook foto's mag ik hier kwijt en die ga ik genoeg maken volgende week.
Ik wil dit Blog ook gebruiken als eindproduct voor mijn reflectiedossier, er staan wat persoonlijke dingen op maar dat hoort ook bij het leven....
Een van de onderdelen van dit dossier is een zelfscan, bestaande uit een nul-meting, tussen-meting en een eind-meting. En ik heb hem net afgerond.
Zoals ik wel wist ben ik goed in de interpersoonlijke competenties, ik kan gemakkelijk communiceren met docenten en leidinggevenden. Dit werd laatst bevestigd tijdens een gesprek met mijn leidinggevende toen mijn contract verlengd moest worden, maar ook in gesprek met mijn directeur komt naar boven dat ik heel open ben en gemakkelijk "klets". Ook mijn enthousiasme voor het ontwikkelen van materiaal is heel duidelijk naar voren gekomen, een van de docenten wil elke week weten wat ik nu weer voor de minor verzonnen had...
Een van de punten voor mijzelf waar ik zelf verbetering in wilde zien was het reflecteren. Aangezien ik geen klas had waar ik mijn opdrachten op kon uitvoeren moet het reflecteren echt op de studie zijn. Als ik kijk naar wat ik deed (zie ook het begin van het blog) aan reflecteren en wat ik nu doe vind ik zeker dat er een stijgende lijn in zit. Mijn valkuil hierbij is zeker het bijhouden van de reflectie! Dat weet ik maar ik weet nog niet goed hoe ik dat kan ondervangen. (n.a.v. feedback deze blog)
Op punt 7 Als ik zelf onderwijs ontwikkel, volg ik de ontwerpcyclus analyse, ontwerp, evaluatie heb ik zeker een ontwikkeling mee gemaakt. Hoewel ik achteraf denk dat ik eigenlijk van nature wel deze cyclus volg (want waarom zou ik iets ontwikkelen wat niet goed is maar wel blijven gebruiken?) ben ik me er wel meer bewust van. Samen met onze DOT hebben we voor mijn gevoel ook veel op deze manier gewerkt.
Tijdens de presentatie op de marktdag kwamen voor mij deze 2 punten naar voren:
7b: relationeel consistent handelen:
- Werken aan draagvlak
- Werken aan visie
Reflectie 1-8 mei Kant en klaar
woensdag 7 mei 2014
Maar ook nog even reflecteren op mijn "gewone" studie!
Ik heb me ingeschreven voor Ezoe. Hartstikke leuk maar eigenlijk geen tijd om me voor te bereiden. Ook ga ik me inschrijven voor het tentamen... Wanneer ga ik daarvoor leren? In elk geval ga ik hem doen als ik hem haal dan is dat ook klaar, haal ik hem niet dan weet ik wat ik kan verwachten....
Gister informatie gekregen over het omzetten van het studieprogramma. yes... Denk ik. Voor mij betekent dit dat ik alle SLB en BRP opdrachten voor september 2015 moet gaan afronden. En ik wil de BTP opdrachten ook voor die tijd afgerond hebben. Gelukkig heb ik nu een mondelinge toezegging dat ik op mijn huidige school stage mag lopen, ook als ik niet mag blijven.
Wat wil ik dan nog dit schooljaar afronden? In elk geval mijn minor en daarnaast MOET ik AFM3 afronden. Ik wil proberen om SLB2 ook nog dit schooljaar af te ronden.
Dus even netjes op een rijtje:
Afronden schooljaar 2013-2014
- Minor
- AFM3
- SLB2
- Excursie EZOE
- Tentamen EZOE
- SLB 2&3
- BRP 5 - 8
- LWT2 & 3
- EZOE (indien nog niet afgerond)
- GMD1 (gedragsbiologie van mens en dier)
- GMD2 (Leerwerktaak gedragsonderzoek)
- Genetica
- Evolutie
- Immunologie
- Mol 1 & 4 (Biochemie en Neurobiologie)
- Mol 2 & 3 (Bacteriën, virussen en biotechnologie)
- SLOT (vakwerk)
- LIO
- LIOP